Titel: "Såkaka."

Meddelare: Änka Sara Larsson  År: 1915

Socken/stad: Häggdånger  By/kvarter: Häggsjö

Det har sedan gammalt varit den seden, att man skulle ha s.k. "bordskaka" på julbordet. Bordskakan var väl en fyra gånger större än en vanlig storbulle. Den låg på bordet hela julhelgen och uppe på den stod ett "smörtorn." Jag har själv brukat ha den där kakan. Tredje eller fjärdedag jul togs den av bordet och grävdes ned i "säs-korn-lårn" (sädeskornbingen). Där fick den ligga tills på våren, då man sådde. Då togs den fram och man högg sönder den och gav en bit åt alla i gården - både människor och kreatur.